EURÓPA-BAJNOKI ÖSSZEFOGLALÓ

Nagy Erik és Bekk László az albániai Európa Bajnokságon vett részt.

A 2022-es évben Albániában, Shengjinben rendezte meg az Európai Biliárd és Snooker Szövetség (EBSA) a snooker Európa bajnokságot. A háborús helyzet miatt a februárban elhalasztott lengyelországi versenyeket is ezen a helyszínen rendezték meg, így két hét alatt összesen 9 versenyszámban mérhették össze a tudásukat a játékosok.

Magyarországot a kontinensviadalon Nagy Erik és Bekk László képviselte az alapítvány tagjai közül. Erik természetesen játékosként, míg Laci a versenyigazgatóságban segítette a rendezvény lebonyolítását.

Az U18-as mezőnyben Erik a 4 fős, „R” jelű csoportban a lett Mareks Cispts ellen kezdte el a sorozatot, aki ellen magabiztos 3-0-s eredménnyel várhatta a további összecsapásokat. A rendkívül sűrű programban rögtön ugyanazon a napon asztalhoz kellett még állnia a német Paul Jonas Engelen ellen. A mérkőzésen hozta Erik az első mérkőzés magabiztosságát és itt is 3-0-s eredménnyel zárt, az utolsó frame-ben pedig lökött egy 53-as break-et. A kvartett utolsó mérkőzésén a csoport elsőségért egy angol játékos, Aidan Murpy-vel kellett játszania. Az angol játékos viszonylag gyorsan került 2 frame-es előnybe, köszönhetően egy 73-as break-nek is. Erre Eriknek volt még válasza és szépített, a negyedik frame-ben Aidan azonban eldöntötte a mérkőzést, így játékosunk csoport másodikként várhatta az egyenes kieséses szakaszt. A legjobb 32 között a kontinens tornán pazar játékot mutató walesi Liam Davis volt Erik ellenfele, amely mérkőzésen a walesi játékos nagyon határozott játékkal nyert 3-0-ra. Az utolsó frame-ben ugyan volt a győri snookeresnek némi esélye, de a már jól ismert 17. helyen zárta a 18 évesek küzdelmét.

Érdekes intermezzo, hogy az U16-os egyenes kieséses versenyre az U18 versenyzői közül a legjobb maximum 16 évesek kvalifikálhatták magukat. Erik épp a verseny helyszínén töltötte be 17. életévét, így sajnos nem tudott elindulni ezen.

A 21 éves játékosok csoportküzdelmeit a „H” jelű csoportban játszotta. Az előző sorozathoz hasonlóan itt is csoport másodikként jutott tovább, előbb az észak-ír Joel Connolly ellen igen jó játékot mutatva 3-0-s győzelemmel, majd a csoportgyőztes belga Sybren Sokolowski ellen sajnos kikapott 3-0-ra. A továbbjutásért a dán Alex Tanev Persson elleni, 3-0-s győzelemmel véget ért mérkőzésen Erik bizonyult a jobbnak. Az erőltetett menetben játszott sorozatban a legjobb 48 között újabb szigetországbeli játékossal, az ír AAron Goldricken vezethetett volna az út tovább. Izgalmas mérkőzésen, szoros frame-eket játszva az ír játékos örülhetett a 3-1-es győzelemnek.

A felnőttek mezőnyének „W” csoportjának első mérkőzésén finn játékos következett Erik számára. Patrik Tiihonen az első frame-ben csak pislogni tudott párat, Erik 58-as break-kel vezetett 1-0-ra. Ez egy olyan pont volt a versenyen, ami igen szívet melengető volt. A szomszédos asztalon a csoport másik mérkőzését játszották, ahonnan mind a két játékos gyakorlatilag végignézte Erik break-jét, s talán fel is tették maguknak a kérdést: „Ki ez a gyerek?”. Patrik rutinos játékosnak számít már a mezőnyben, innentől kezdve már nem engedett teret Eriknek, majd végül 3-1-re nyert. Ezt követően két igen szoros és izgalmas mérkőzés következett, mindkét mérkőzést ugyan elvesztette Erik döntő frame-ben 3-2-re az izraeli David Vaitzman és a svéd Suleman Salam ellen. Ettől függetlenül azt gondoljuk, hogy sokat tanult ezekből a párharcokból, ellenfelei is elismerően gratuláltak játékához.

A felnőtt csapatversenyen Révész Bulcsúval alkottak párt. Lengyelország csapatát bravúros 3-2-re sikerült felülmúlni, valamint a németek Umut Dikme és Robin Otto párosát is hasonlóképpen utasították maguk mögé. Egyedüli csorba talán az izraeli Shay Arama és Nadav Biton elleni mérkőzés, ahol szintén szoros eredmény alakult ki, ám itt az ellenfél örülhetett a 3-2-es eredménynek. A körbeverések miatt több csapat is hasonló frame eredményekkel végzet, de sikerült továbbjutni a magyar játékosoknak a nyolcaddöntőbe. A francia páros, Alexis Callewaert és Niel Vincent jobb játékkal, 4-2-es mérkőzésen búcsúztatta a magyar csapatot.

Nagy Erik igazán kitett magáért a versenyeken, összesen 4 versenyszámban mérette meg magát és kicsit több szerenccsével az amúgy is szép eredményeket még tovább fényesíthette volna. Panaszra így sincs oka, maga is úgy értékelte a kontinens tornát, hogy ismét előrelépett egyet játékával és hasznos tapasztalatokkal felvértezve térhetett haza.

 

2022 bl class 1 albania
Bekk László vizsgáztatójával, Kazimierz Olejniczak-kal

Bekk László a versenyigazgatóságban végzett munkája mellett az EBSA legmagasabb játékvezetői minősítését, Class 1 fokozatot szerzett az országban elsőként. Gratulálunk neki!

Kapcsolat

Kapcsolat
Szervezet hivatalos neve
Bekk Snooker Klub Alapítvány
Szervezet adószáma
19316798-1-41
A szervezet címe
1047 Budapest, Attila utca 130. B. 2. em. 1.