Összefoglaló a 2023-as Snooker Európa-bajnokságról​

A magyar színeket a 2023. évi Snooker Európa-bajnokságon az alapítványunkból Nagy Erik, valamint Bekk László képviselték.

A győri Nagy Erik a tavalyi évekhez hasonlóan most is nagy célokat tűzött ki maga elé, amelyek megvalósításához az idei évben a közösség támogatását is kértük. Jelentjük, hogy a kérésünk sok emberhez eljutott és szerencsére több támogatás is érkezett Erik számára. Összesen mintegy 310 ezer Forintot sikerült összegyűjtenünk Erik számára, amelyet teljes egészében fel is használt az alapítvány a szállás és étkezési költségek kifizetésére. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindazok számára, akik segítsége nélkül az újabb nemzetközi megmérettetés nem jöhetett volna létre. A Győr vármegyei jogú város, valamint Ménfőcsanak Önkormányzata, illetve a Tutti Élelmiszeripari Kft. segítségén felül több magánszemély is hozzájárult a célok megvalósításához. Szeretnénk megkérni őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot alapítványunkkal a laszlo@bekksnooker.hu e-mail címen, hogy egyeztetni tudjuk a jelképes köszönő ajándékok átadását.

2023 eb erik thumbnail
Nagy Erik lökéshez készül az Európa-bajnokságon

Erik az utánpótlás versenyek közül a 18 és 21 év alattiak küzdelmében is megmérette magát. Az U18-as mezőnyben a 4 fős T jelű csoportban szerepelt. Első mérkőzésén a walesi Logan Rowlings ellen magabiztos, 3-0-ás győzelmet aratott, az első két frame-ben ellenfele gyakorlatilag golyót is alig tudott belökni. A szerb Mihailo Rajkovic – aki nemrégiben Magyarországon készült fel az EB-re edzőjével, Marko Stoilkovic-csal – már nagyobb ellenállást mutatott Erikkel szemben. A mérkőzés végül 3-0-ás magyar sikerrel zárult, amelynek második frame-ében egy 55-ös break is jelezte, Erik jó formában van. Az angol Jake Crofts-szal hibátlan mérleggel készülhettek a csoport elsőségért vívott összecsapásra. Sajnos az angol játékos kiváló játéka ellen Erik nem találta az ellenszert, maradt az így is továbbjutást érő második helyezés a csoportban. Ez egyben azt is jelentette, hogy a 48-as táblán kezdhette meg az egyenes kieséses kihívásokat, ahol elsőként a lett Mareks Cipsts került szembe a győri játékossal. A mérkőzésen alapítványunk játékosa folytatta eredményes szereplését, többek közt egy 61-es break-kel ismét 3-0-ás sikert aratott. Már az egyeneság sorsolásánál felszisszentünk, hiszen láthattuk, hogy ha Erik továbbjut, Révész Bulcsúval kerül szembe, így biztossá vált, hogy legalább egyiküktől elbúcsúzunk a 32 között. Ez a mérkőzés most Bulcsúnak sikerült jobban, két nagy break-kel (81 és 69) jutott tovább és a későbbiekben sporttörténelmi sikert elérve felülhetett az U18 trónjára. Ezúton is gratulálunk számára! Erik így ismét a megosztott 17. helyen végzett a 18 éven aluliak kontinens viadalán.

A W jelű U21-es csoportban szintén három mérkőzés vezett az egyenes kieséses szakaszba. Előbb az észak-ír Shea Valentine, majd a máltai Jake Agius ellen is meggyőző 3-0-ás eredménnyel zárt, majd ismét a csoport elsőségért játszhatott győri játékos, akárcsak a fiatalabb korosztályban. Fontos momentum, hogy az észak-ír játékos ellen lökött 90-es break-kel Erik sokáig vezette a legmagasabb break listát. Ismét egy angol játékossal, Ryan Davies-szel küzdhetett meg a W csoport első helyéért. Itt már jobban sikerült összpontosítania, sajnos így is 3-1-es vereség lett a vége, szintén másodikként kvalifikálva magát az egyenes kiesésre. A legjobb 48 között a finn Toni Savonen ellen aztán megint azt az Eriket láthattuk, aki megalkuvást nem tűrően megy előre, aminek az eredménye egy 4-0-ás siker! A 32 között az albán Kldei KaÇi ellen parázs mérkőzést vívtak, amiből az albán játékos jött ki jobban, 4-1-el jutott tovább. Nagy Erik mindkét ifjúsági kategóriában a 17. helyig jutott. Ez gyakorlatilag már papírformának tekinhető részéről. Bár egy lépcsőfokkal magasabbra tette játékosunk a mércét, így se csüggedt. Látjuk, hogy miben kell fejlődnie az elkövetkezendő időben.

2023 eb erik alex
Alex Borg (Malta), Almedin Hodzič (Bosznia-Hercegovina), Nagy Erik (Magyarország)

A felnőttek mezőnyében az O jelű csoportban a korábbi profi máltai játékos, Alex Borg elleni mérkőzéssel kezdődött az elsősorban tapasztalatszerzést jelentő megmérettetés. Meglepetésre sikerült is ellopni az első frame-et az egykori kiválóságtól, aki ekkor rákapcsolt és – még ha nem is könnyen -, de 3-1-re behúzta a mérkőzést. A csoportban előzetesen két olyan játékos nevét jegyeztük fel magunknak, aki ellen alapvetően győzelmet vártunk. Erik ezt a célkitűzést teljesítette is, előbb a man-szigeteki Jamie Wilson, majd a dán William Bjerregard sem talált igazán fogást a magyar játékoson. A csoportból való továbbjutásért a wales-i Tom Rees-el mérte össze tudását. Erik nagyot küzdött, ám a wales-i játékos jutott tovább a csoportból a 3-1-es győzelmét követően.

Így látta a versenyt a fiatal játékos: „Az idei EB-re felkészülten, magabiztosan indultam el, nagyon vártam a versenyt és hogy megmutassam a kegjobbamat. Eddigi eredményeimet túl szerettem volna szárnyalni, legalább valamelyik kategóriában eljutni a legjobb 16-ig, ami sajnos egyenlőre nem sikerült, de meglöktem eddigi legnagyobb verseny breakemet (90), és nagyon jól éreztem magam. Mindenből tanulnom kell, és minél többet gyakorolnom. Nincs megállás, következő nagyverseny a Vienna Open májusban Bécsben.”

Összességében eredményesnek ítéljük Erik szereplését az idei Európa-bajnokságon. Folytatjuk a megkezdett munkát, hogy jövőre visszatérve a kontinens tornára magasabb célokért harcolhasson a játékos.

333017093 734365828338374 5825270636134528283 n

Ivan Brincat (Máltai Biliárd és Snooker Szövetség elnöke) és Bekk László a hivatalos megnyitón
Fotó: António Barroso

A versenysorozaton Bekk László idén a versenyigazgatói szerepkört tölthette be, amely nagy kihívást jelentett számára. Ugyan a tavalyi évben, az Albániában rendezett Európa-bajnokságon már bemutatkozott hasonló szerepkörben, akkor azonban ketten látták el ezt a szerepkört. A versenyigazgatói szobában Wiktoria Jędruszek, Mateusz Rusin és Kazimierz Olejniczak, valamint az IT szekciót erősítő Dariusz Goral alkotta csapat igyekezett a torna gondtalan lebonyolítását biztosítani. „Ez a feladat elsősorban a csapatmunkáról szól, amelynek szerves részét képezik a játékvezetők is. A korábbi évekből a gárdát nagy vonalakban már megismerhettem, akikkel mindig öröm a közös munka. Egy igazi snooker családdá kovácsolódott össze a társaság, igyekezve mindenben segíteni a másikat. Büszke vagyok rá, amit sikerült véghezvinnünk: két hét leforgása alatt 281 játékos részvételével 838 mérkőzést bonyolítottunk le, szorosan együttműködve a máltai sport televízióval, akik napi szinten 2-3 mérkőzést mutattak be a nézők számára. Köszönöm az Európai Biliárd és Snooker Szövetség vezetésének ismételt bizalmát!”